Διάφορα

Κουδούνια – Κυπριά

Untitled 1

Τα κουδούνια όπου συναντάμε στην Ελλάδα χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και διάφορες ονομασίες ανάλογα την περιοχή.

Δυο είναι η βασικές κατηγορίες τα σφυρήλατα και τα χυτά.

Τα σφυρήλατα κουδούνια είναι τα ποιο διαδεδομένα στην Ελλάδα η ονομασία τους και το σχέδιο τους αλλάζει ανάλογα στην περιοχή που βρισκόμαστε η κατασκευή τους είναι με παρόμοιους τρόπους αρχικά είναι μια λαμαρίνα όπου την πυρώνουν στο καμίνι για να δώσουν το σχήμα που θέλουν να την ατσαλώσουν στο επόμενο βήμα επιχαλκώνεται και τοποθετεί το σείστρο τέλος ο κουδουνοποιός με χτυπήματα στο κάτω μέρος του κουδουνιού θα δώσει τον ήχο που θέλει.

Μερικές από τις ονομασίες είναι τροκάνια τσοκάνια σκλαβέρια μπατάλια κ.α

Φωτογραφίες από σφυρήλατα κουδούνια.

Κουδούνι προβάτων Τσοκάνι Κουδούνια με λουριά κουδούνια για ζώα

Τα χυτά κουδούνια τα λέμε κυπριά κατασκευάζονται από μπρούτζο κασσίτερο χαλκό και αλλά μέταλλά όσο ποιο καλά είναι τα μέταλλα τόσο καλύτερο ήχο θα έχουμε στο κυπρί.

Η κατασκευή τους γίνεται με το λιώσιμο όλων τον μετάλλων μαζί στην συνέχεια το κράμα το ρίχνει μέσα σε ένα μεταλλικό καλούπι που έχει σχεδιαστή μέσα το σχήμα που θα πάρει από χώμα ειδικά φτιαγμένο ώστε να κρατάει το σχήμα που θα πάρει μόλις κρυώσει θα τοποθετήσει το σείστρο στο τέλος θα καθαριστεί καλά από τα χώματα και ανάλογα το τρίψιμο που θα κάνει ο κουδουνοποιός θα του δώσει τον ήχο που θέλει.

Μερικές ονομασίες από τα χυτά κουδούνια είναι κυπρί καμπανέλι κυπροκούδουνο καμπανάκι φλαμπανάρι καντήλα κ.α

Φωτογραφίες από χυτά κουδούνια

Κύπρος μπρούτζινος πλακέ 0,250 γραμμάρια Κυπριά με σταυρό μπρούτζινα 1,6 κιλά Καμπανάκι μπρούτζινο 0,100 γραμμάριαΚουδούνι μπρούτζινο